Samaan syssyyn kun siivoat (raivo)päissäs kevätauringon paljastamia pölykerääntymiä, samalla energialla voi kaiken siivouksen jälkeen sotkea tasot jauhoilla ja kipoilla. Aurinko se on ihmeellinen asia, kaikkeen siitä saakin virtaa.
Meinasin tehdä kevätpastan lisäksi keväisiä sitruunasämpylöitä, mutta kappas, enpäs ollut lukenut ohjetta kovin tarkasti, sillä ohjeista löytyi kohdat: Päivä 1, Päivä 2. Tämä leipänen siis vaatikin hieman pitempää valmistusaikaa, joten sitruunasämpylät valmistui vasta sunnuntaiaamuna, yhtä hyvään saumaan silloinkin, että väliäkös tuolla. Minun silmissä tällainen kahden päivän mittainen leipominen on jo urakka, mutta käytännössä ohje oli kuitenkin helppo toteuttaa.
Nämä sämpylät eivät oikeastaan sovi miksikään eväs- tai aamupalasämpylöiksi koostuessaan lähes pelkästään vehnäjauhoista, vaan mielestäni enemmänkin ruokailun yhteyteen, esim. keiton seuraksi tai nälänherättelijäksi kera oliiviöljyn ja balsamicokastikkeen. Mutta näitä tulee ehdottomasti tehtyä uusi satsi ja melkeinpä ite lisäisin vielä vähän enemmän sitruunankuorta kuin mitä yhdestä sitruunasta irtoaa... ken uskaltaa.
Sitruunaleipä (Glorian Ruoka & Viini 2/2011)
12 sämpylää tai 2 leipää
Päivä 1
7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (käytin tavallisia, mitä lie karkeuksia)
2-3 tl suolaa
½ pss kuivahiivaa
2½ dl vettä
1 dl maustamatonta jogurttia
½ dl oliiviöljyä
Päivä 2
1 luomusitruunan kuori
vehnäjauhoja
Päivä 1: Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisä kädelämpöinen vesi, jogurtti ja oliiviöljy. Vaivaa taikina yleiskoneella, 10min pienellä nopeudella tai käsin tupla-aika oliiviöljytyin käsin (no en jaksanut vaivata kuin 10 min, sekin riitti). Taikina saa jäädä hieman löysäksi, kuitenkin niin kimmoisaksi, että se irtoaa hieman kulhon reunasta. Lisää siis jauhoja tai nestettä tarvittaessa. Laita taikina kannelliseen öljyttyyn astiaan ja anna kohota jääkaapissa vähintään yön yli, tai pidempäänkin. Kun taikina saa kohota kylmässä hitaasti, siihen tulee enemmän makua.
Päivä 2: Kaada taikina hyvin jauhoitetulle pöydälle ja painele levyksi. Lisää raastettu sitruunankuori tasaisesti taikinalevyn päälle. Taittele levy kertaalleen pitkittäin ja poikittain; vaivaa hieman, jotta sitruunankuori sekoittuu tasaisesti. Voit tehdä 2 isoa leipää puolittamalla taikinan tai 12 pientä sämpylää jakamalla taikinapötkylä mainittuun määrään. Pyöritä leivät tai sämpylät palloiksi ja muotoile ne huvinvuoksi soikioiksi kuten sitruunat. Kohota leipiä liinan alla vähintään tunti (itse kohotin 1½ tuntia), kohoavat kaksinkertaisiksi. Viillä kohonneiden leipien päälle viilto (tai napsase saksilla pari viiltoa kuten minä tein). Heitä uunin pohjalle ½-1 dl vettä, jotta leipiin tulee paistuessa rapea kuori. Paista leipiä 225 asteessa 20-25 min tai sämpylöitä noin 12 minuuttia. Kokeile kypsyys koputtamalla pohjaa. Kun leivästä kuuluu kumea ääni, se on kypsä. Parhainta tuoreena ja remember aito voi ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti