Reseptipimennosta päivänvaloon, hyvät naiset ja herrat! Viime viikkoina on sosiaalinen elämä vienyt mennessään ja kokkailut on jääneet arjen pelastajien harteille (pastaruokia mitä-kaapista-löytyy-kastikkeilla yms.). No nyt olisi tarkoitus taas rauhoittua sen verran, että ehtii tonkia uusia reseptejä ja maistella makumaailmaa. Hyppyset syyhyää jo!
Koska viikottainen reseptikokeilu otti hieman takapakkia, täytyy tällä viikolla kuroa umpeen viime viikon tekemättömyyden. Aloitin viikon ruoalla, joka tulee lähes aina ostettua kaupasta valmiina: sosekeitto. Männä viikolla myös luin, että suomalaiset edelleen syö vähän kasviksia ja hedelmiä verrattuna muihin Euroopan valtioihin. Lisäksi mua alko yksi päivä hämmentään, että mihin käytä kaikki porkkanat, joita ostan? Meillä on aina porkkanoita jääkaapissa, mutta en keksi yhtään ruokalajia, missä porkkanat oisivat varsinaisia ruoka-aineita - mä vaan lisäilen niitä joka arkireseptiin. Siis mikä porkkanoiden aliarvostaminen, aina vain sivuosia, missä pääroolit häh? No nyt spottivalo kohdistetaan porkkanoihin, tosin mausteet peittää lempeän porkkanan tässä melko totaalisesti. Mutta ainakin tämä soosi perustuu porkkanoille ja nostaa esiin mainion oranssin värin!
Itämainen porkkana-kookossosekeitto
(neljälle, alkuperäinen resepti on Nature & Moren fb-sivuilta :D )
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
pala inkivääriä
kasvisliemikuutio
1 tl cayennepippuria tai vähemmän?
1-1½ vettä
öljyä paistamiseen
200ml kookosmaitoa tai enemmän
koristeeksi yrttejä jos löytyy (ei löytynyt)
limeä
Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli sekä cayennepippuri öljyssä (älä polta valkosipulia). Lisää kuoritut, pilkotut porkkanat ja paloitellut tomaatit sekä silputtu inkivääri. Laitoin inkivääriä about peukalonpään kokoisen palan, siitä tuli jo aika hallitseva inkiväärinmaku, joten voi laittaa vähemmänkin. Kärtsäile vähän aikaan makua, lisää sitten vesi (niin että ainekset peittyy) ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen kunnes porkkanat ovat pehmeneet. Nosta sitten kattila pois liedeltä, soseuttele varovasti sauvasekoittimella ja nosta takaisin liedelle. Lisää kookosmaitoa (alkuperäisessä ohjeessa oli 400ml, mutta mun keitosta olisi tullut todella vetistä sillä määrällä, joten vähensin), älä anna keiton enää kiehua. Annostele yrttejä (korianteria) keiton päälle, puristele limemehua pintaan.
Huomanette ehkä, että kuvan taustalla näkyy avokado. Meille tarjottiin ystäväillallisella tuollainen ihana alkupalahässäkkä, jonka heti omin arkikäyttöön: kypsä avokado kahtia ja kuoppakohtaan silputtua sipulia ja vihreää oliivia sekä ripaus oliiviöljyä ja mustapippuria. On muuten ihana lusikoida moinen sekoitus mahalaukun syövereihin. Käy välipalastakin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti