sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Viikko 15: Viiikonloppu - mikä ihana syy herkutella.

Viikko on ollut taas yhtä hulabaloota, ja myönnän että tuli pari päivää elettyä patongilla ja jugurteilla, mutta loppuviikoksi pääsin vanhempien luo maalle ja elämä on taas rauhoittunut. Ai vitsi että tekeekin hyvää paot oravanpyörästä JA julkisivuremontin keskeltä. 

Täällä maalla tietysti ollaan äidin keittiössä ja varsinaisesti meikäläinen on vain syömäpuolella, mutta tapanani on kokata yksi ateria jotain sellaista, mitä vanhemmat ei itse alkaisi (rohkenisi?) tehdä. Edellisillä kerroilla on listalla olleet mm. sushit ja quesadillat, mutta tänään mennäänkin täysin kasvislinjalle kikherne-kesäkurpitsapadalla. Siitä ohje myöhemmin. Tätä ennen kävin läpi muistoja ja äidin kellastuneita reseptivihkoja, koska halusin leipoa jotain lapsuudesta tuttua. Ja koska pääsiäinen on lähellä, teimme rahkatortun.

Laitan tähän alkuperäisen ohjeen, vaikkakin teimme tortun persikoista aprikoosien sijaan. Suosittelen kuitenkin aprikooseja, koska niissä taitaa olla pikkasen vahvempi maku kuin persikoissa. Lisäksi sitruunaa saa käyttää runsaammin kuin ohjeessa on, tai vastaavasti käyttää valmista kaupan sitruunarahkaa. Huom! Tämä torttu oli parempaa seuraavana päivänä, kun maut olivat vetäytyneet koko piirakkaan. Herkullinen lisä pääsiäispöytään!




Rahka-aprikoositorttu 

Pohja:
100g voita (käytimme margariinia)
½ dl sokeria
1 muna
2 1/4 venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 tlk säilöttyjä aprikooseja (n. 425g)
1 dl kuohukermaa
250g maitorahkaa
2 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniliinisokeria
1 keltuainen
1 valkuainen

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (inhoan tätä vaihetta, aina se on sellanen sokerivoimöykky jota kaavitaan vatkaimista irti...). Lisää muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Painele taikina rasvatun vuoan pohjalle ja reunoille.

Valuta aprikooseista liemi tarkkaan pois ja aseta hedelmät vuoan pohjalle taikinan päälle (muistaakseni ollaan tehty aikaisemmin toisin päin, eli hedelmät ovat olleet tortun päällä, mutta ehkä se oli joku toinen resepti...? muuten kai hedelmät kärtsäisi uunissa...)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen maitorahka, perunajauhot, mausteet ja keltuainen.
Vatkaa valkuainen eri kulhossa ja sekoita vaahto varovasti rahkaseokseen nostellen esim. lusikalla. 

Kaada täyte vuokaan hedelmien päälle. Paista torttu uunin alaosassa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Ei suositella pakastettavaksi. Syö siis antaumuksella ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti