tiistai 8. toukokuuta 2012

Keittopäivä (ja kaikki tarvittavat lisukkeet): Kreikkalainen tomaattikeitto

Tässä on aivan mahtava herkuton putki menossa, jo toinen päivä kun herkut ovat pysyneet kaupan ja jopa oman jemmahyllyn perukoilla koskemattomana. Pienestä se on saavutukset revittävä. Salaisuus lienee siinä, että syö tarpeeksi ja rytmissä  (eikä käy töissä, jossa kahvitauoilla joku hairahtuu hakemaan kaupasta/tuomaan pullaa). Eikä missään tapauksessa jätä lounasta väliin, vaikka kotona yksin haahuillessa ei tuntus sitä jaksavan puurtaa tai tekis edes mieli laittaa.


Herkuton päivä käsitteenä on sinänsä väärin sanottu, sillä eikö hedelmät ole herkkua? On ne. Niitä onkin sitten mennyt ja myös sitä sunnuntaina puuhasteltua vispipuuroa. Uskon vakaasti maailmassa vallitseviin tasapainoihin, täten myös sokeria on saatava joka päivä jossain muodossa. Kunpa vaan saisikin sokerihampaan taltutettua aina hedelmillä, marjoilla, jugurtilla tai puurolla. Nii-in.


Tarpeeksi kotona haahuiltuani tartuin Kreikka-nimiseen keittokirjaan, josta en muistaakseni ole vielä koskaan tehnyt mitään. Raskausaikani suurin ruokaihastus (ellen sanoisi raskauspahoinvoinnin vapahtaja) on ollut tomaattikeitto. Sieltä se puskista ilmestyi pelastamaan meikäläisen pahat päivät. Kreikka-kirjasta löytyikin sitten jugurtilla tuunattu tomaattikeitto, jota lähdin kokeilemaan ja yllättävän erikoinen tapaus, siis nyt saa makunystyrät oikeasti uutta maisteltavaa. 


Keittopäivinä suosin myös hyviä lisukkeita, sillä noh, keitolla vaan ei oikein nälkä pysy loitolla. Siis puuhastele ihmeessä sivuun joko hyviä sämpylöitä, salaattia tai jälkkäri. Tällä kertaa liitin keitolle salaatin ja hedelmäjälkkärin - molemmat kreikkateemaisena. Ja niin on maha täynnä eikä  tee mieli herkkuja.




Kreikkalainen jogurtti-tomaattikeitto


4 isoa tomaattia (mahdollisimman kypsiä ja mehukkaita, tietty)
oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl kasvislientä
2 isohkoa siivua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 tl tuoretta timjamia (käytin kuivaa, koska en muistanut ostaa tuoretta)
½ tl kanelia
suolaa ja pippuria
3 dl aitoa kreikkalaista jogurttia
(ja minä lisäsin vielä kaksi ruokalusikallista tomaattipyrettä, koska halusin pikkasen lisää tomaatin makua keittoon)


Ohjeessa luki, että tomaatit olisi pitänyt raastaa karkeasti kulhoon ja heittää pois käteen jäävät kuoret. Lieneekö älykkyysosamäärä jo laskussa kotona olemisesta, mutta en tajunnut miten moinen onnistuisi? Joten, kiehautin vedenkeittimessä kuumaa vettä, heitin kattilaan ja perään tomaatit, joiden kuoreen tein viiltoja. Jahka ne muhi joitain minuutteja lähes kiehuvassa vedessä, kuoret pystyi repäsemään irti mutkattomasti. Sillä välin kun tomaatit hieman jäähtyi, pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljytilkassa kattilan pohjalla. Heitä sitten tomaatit sekaan joten kuten pilkottuna (voi hajottaa kauhalla vielä lisää kattilan pohjalla). Hauduta jota kuinkin viisi minuuttia miedolla lämmöllä. 


Sitten lisää sekaan kasvisliemi, aurinkokuivatut tomaatit pilkottuna, timjami, kaneli, suola ja pippuri ja hauduta kymmenisen minuuttia. Ota pois levyltä, anna vähän jäähtyä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää jugurtti ja halutessasi myös tomaattipyrettä, jos tykkäät pikkasen tomaattisemmasta mausta (tai ehkä kesätomaateista irtoaisi paremmin makua kuin näistä toistaiseksi vielä vähän vaisuista tomaateista). Jos haluat tarjota keiton lämpimänä, lämmitä miedolla lämmöllä, ettei jogurtti juoksetu. Voi tarjota myös kylmänä.


Ja sitten sidekickit. Monesti teen keittopäivänä sämpylöitä, mutta tänään päädyin salaattilinjalle. Yritin tehdä jotain kreikkalaistyylistä, ilman että se on pelkästään oliivia ja fetaa. Tässä blandis.


- tammenlehväsalaattia
- rucolaa
- porkkanasuikaleita
- avokadoa, jonka päällä oliivi-sipuli-mustapippuri-suola-oliiviöljyseos
- suippopaprikaa
- kirsikkatomaatteja
- artisokansydämiä (öljyssä)
- fetaa (oliiveilla ja valkosipuleilla)
- ja heräteostosylläri, leppäsavustettua ahventa perattuna eli vaaleaa kalaa piälle








Eikä sovi unohtaa jälkkäriä, hedelmiä ja kreikkalaista  maustamatonta jugurttia päälle, johon kyllä täytyi lisätä hunajaa antamaan pikkasen tarvittavaa makeutta. Kuvasta puuttuu päälle heitettyä vadelmasosetta sekä verigreippiviipaleet. Nyt on meneillään todella maukas sesonki verigreipeillä, älkää missatko! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti