keskiviikko 24. elokuuta 2011

Kasvismättölasagne

Vihdoin se on täällä: verisuonet tukkiva, epäterveellinen kasvismättölasagne! Tämä herkku osui silmääni uusimasta Kodin kuvalehdestä (kyllä, olen jälleen ollut puhelinmyyjän toiveasiakas), jossa resepti oli voittanut lukijoiden parhaimpien kasvisruokaohjeiden ykkössijan. Tietysti tällaista valioreseptiä piti sitten testattavan, ja oh boy, ei tullut pettymystä, vaan syntinen nautinto. Parasta tässä oli monipuolisten kasvisten maku sekä valkokastike. Siispä valkokastiketta kammoavat, älkää vaivautuko tekemään tätä versiota lasagnesta (tai käyttäkää puolet ohjetta vähemmän). Tämä oli sitten samettinen kokemus.

Aineksissakin oli tunnelmaa; kesäkurpitsa oli Elinan kasvattama, porkkanat ja sipulit iskän.

Aikaahan tämä resepti vie, kun pilkkomista ja raastamista on jonkin verran, mutta kiireettömään ja etenkin juhlavampaan kokkailuun aivan mainio resepti.

Hekuttelijan kasvislasagne
(resepti Tiina Jutilan)

Täyte
3 porkkanaa
2 sipulia
1 punainen paprika
1 rkl hunajaa
4 valkosipulinkynttä
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 kesäkurpitsa (mä käytin jättikurpasta vain puolet)
1 ruukku basilikaa
1 ruukku oreganoa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

Juustokastike
50g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kasvislientä (käytin Fon du chefin kasvisliemikuutiota)
2 dl kuohukermaa
200 g mozzarellaraastetta (tätä ei ollut kaupassa, ostin yhen boltsin mozzarellaa, mutta ois selvinnyt ihan hyvin ilmankin)
1 dl parmesanraastetta (käytin parmesania sitten vähän enemmän korvaamaan yo. puutetta)
maun mukaan suolaa, viherpippuria, muskottipähkinää (käytin vain muskottipähkinää)

Lasagnelevyjä (ja mä lisäsin vielä kirsikkatomaatteja päälle, kun sattui jääkaapissa olemaan)

Pannulla paistetaan raastetut porkkanat, pilkotut sipulit ja pilkottu paprika. Kasvisten annetaan pehmetä, jonka jälkeen lisätään hunaja, murskatut valkosipulit, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattimurska. Anna muhia 5-10 minuuttia. Lisää sitten vielä silputut yrtit ja mausta suolalla ja pepparilla.

Valkokastike syntyy sulattamalla ensin voi kattilassa, lisäämällä sinne vehnäjauhot ilman ruskistusta, lisäämällä kasvisliemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Kiehautetaan muutama minuutti, koita rapata koko ajan ettei pala pohjaan. Tänne sekaan voi lisätä mozzarellaraastetta  ja puolet parmesanraasteesta, tai jotain sellaista määrää. Mausta halutessasi. (kasvisliemikuutiossa oli mun makuun jo ihan tarpeeksi suolaa ja makua, lisäsin siis vain pikkasen muskotitpähkinää)

Lado lasagnevuoan pohjalle ensin kasvisseosta sitten viipaloi päälle kesäkurpitsaa ja lopuksi valkokastiketta päälle. Sitten itse lasagnelevyjä ja sama kierros aineksista uudestaan. Viimeinen kerros on lasagnelevyjen päälle tuleva valkokasitke (tomaatit) ja parmesanjuusto. Paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia. Uunista ulos tulon jälkeen anna lasagnen totutella ympäröivään maailmaan 15 minuutin ajan ennen sen vääjäämätöntä kulkua kohti loppuaan.

 
Parempia kuvia ei ehtinyt ottaa, kun ruoat haarukoitiin lautaselta saman tien masuihin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti