Niin kuin jo aikaisemmin olen maininnut, lasagne on yksi lempiruoistani. Se ei ole enää pelkästään ruoka; lasagne on parempi ruokahetki, lohtu, äidin rakkaus ja bileviikonlopun päätös. Lasagne on osa historiaani. Aivan aluksi se oli äidin resepti, se mitä tehtiin viikonloppuna herkutteluun tai junamatkani finaaliksi, siis sellainen kun köyhänä opiskelijana sinnitteli 5 tuntia junassa omenalla ja ruisleivänkannikalla kotipaikkakunnalle ja tiesi, että perillä odotti äidin lasagne . Parin opiskelijavuoden jälkeen havahduin nuudelipäissäni, että voisin osata tehdä lasagnea itekin. Seuraavaksi siitä tuli viikonlopunalkajaisruoka ja baari-illan jälkeinen snack (äidin tulisella tonnikalareseptillä tietenkin). Sen jälkeen siitä on muovautunut arkiruoka, joka voitelee kaikki haavat uuvuttavasta työpäivästä krapulaan. Nyt siitä on myös tullut kumppanini henkireikä - se liharuoka, jota teen vielä mielelläni (luomujauhelihasta tietenkin, jollain se meikäläisenkin synninpäästö on pääkopassani tehtävä).
![]() |
Yksinkertainen, mutta enemmän kuin osiensa summa. |
tomaatti-jauhelihakastike
- iso sipuli
- 1-2 valkosipulinkynttä (mieluusti enemmän)
- 400 g (luomu)jauhelihaa
- purkki (luomu)tomaattimurskaa
- purkki tomaattipyrettä, sellanen mini
- suolaa/soijakastiketta, paprikajauhetta, chiliä, mustapippuria
valkokastike
- könttä voita (kuitenkin vähemmän kuin 50g)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- varmaan puoli litraa maitoa?
- pikkasen juustoraastetta
päällys
- tomaatteja
- juustoraastetta
Hommahan etenee yksinkertaisesti tirisyttämällä sipulit ja jauheliha ensin, lisäämällä tomaattimurskan ja -pyreen sekä puoli tölkillistä vettä pannulle ja maustamalla kastikkeen. Tämän jälkeen tai samanaikaisesti (jos höyryjä riittää ihmiskehossa hallitsemaan kaaoksen) tehdään valkokastike tipauttamalla könttä voita kattilaan sulamaan, jonka jälkeen sekaan jauhot. Jahka seos on tasainen, lisäillään vähitellen maitoa sekaan, vispataan ettei synny paakkuja ja annetaan kiehahtaa hetki. Sekaan voi heittää juustoraastetta. Älä anna palaa pohjaan. Teflonkattila ois kätevä (on ostoslistalla, mutta you know... )
Jahka kastikkeet on valmiit, ei muuta kun latelemaan vuokaan tomaattikastike-valkokastike-lasagne -levytekniikalla kuitenkin niin, etten laita ensimmäiseen kerrokseen kuin tomaattikastikkeen ja levyn. Ja vikaan kerrokseen levyn jälkeen vain valkokastiketta, jonka päälle isketään tomaattiviipaleet ja juustoraaste. Paista 225 asteessa jota kuinkin 30 minuuttia tai niin kauan kuin jaksat odottaa, nimimerkillä joskus on ollut aika al dentteä lasagnen keskikohdilta...
Ja se mauste mikä unohtuu, voi korvata ketsupilla. Olen tyytyväinen, jos en unohda tomaattikastikkeesta jauhelihaa, niin kuin tiistaina meinas käydä.
Jauhelihalasagne (niinkuin se arkipäivänä tehdään vailla hienouksia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti