sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Viikko 12: Ohrapannut

Tänä iltana nautin illallisen amerikkalaiseen tapaan telkkarin edessä sohvalla, mutta pienellä sarkastisella otteella: katsoin lempparisarjaani Jamie Oliverin Food Revolutionia ja söin ruokaa, jota monet amerikkalaiset eivät ruoaksi tunnistaisikaan. Viikon reseptikokeiluun liittyy ihan hulluna ajatuksia ja tarinoita, jaksaisinkohan kertoa ne kaikki?

1. Jamie. Jamie on niin intohimoinen terveellisen ruokavalion puolestapuhuja, että sitä ei voi kuin huokaillen ihailla. Mutta onkos tuo kumma, jos teet sitä mistä tykkäät, ja tiedät että se vie maailmaa parempaan paikkaan jos muutkin innostuisivat samasta asiasta. Tänään meikäläinen oli oman elämäni Jamie: hyvää ruokaa, jossa yhdistyy terveellisyys, helppous ja ekologisuus (ripaus pohjanmaalaisille: halpuus).

2. Ohrasuurimot. Ensin ne oli, sitten ne hävis riisille. Nyt saisivat mun puolesta nousta uuteen taistoon riisiä vastaan ja voittaa. Oisko siis aika antaa ohrasuurimoille uusi tsäänssi suomalaisessa lähiruokakeittiössä?

3. Vuohenjuusto. Tapahtuipa viikko takaperin ystävän luona ennakkoluulojen kaikkoaminen. Kehuin emännän hyvää fetavalintaa, mutta mitä vielä, se oli mietoa vuohenjuustoa. Näin selätettiin taas yksi harha ruokavaliostani, tervetuloa köökkiini kauan vältelty vuohenjuusto!

4. Juurekset. Ne vaan on niin mun suosikkijuttu.

Tässä siis viikon reseptikokeilut. Ensin alkuperäinen ohje, sitten tuunattu.

Lohi-ohrapannu (Ruokatieto Yhdistys ry:n nettisivuilta)

300g lohi- tai kirjolohta
2 dl esikypsennettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
1 rkl öljyä
8 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
1 kalaliemikuutio (käytin kasvis)
1 tl mustapippuria
3 porkkanaa
pala (300g) juuriselleriä
1 (200g) purjo
0,5 dl tilliä (käytin ruohosipulia tillikammoisen Peitsan vuoksi)

Kuullota ohrasuurimot kevyesti öljyssä, lisää vesi, liemikuutio, tomaattipyre ja mustapippuri. Anna kiehahtaa, ja keitä sitten miedolla lämmöllä 15 minuuttia kannen alla. Sillä välin kuori porkkanat ja selleri, huuhdo purjo. Tee vihanneksista tikkuja (ulkoistin homman miehelle, ja niistä tuli lähemmäs halkoja kuin tikkuja... ). Heitä mukaa pataan, anna porista jälleen 15 minuuttia. Heitä lopuksi padan päälle kevyesti suolatut lohisuikaleet/fileet ja anna kypsyä noin pari minuuttia kannen alla. Lisää lopuksi yrtit pinnalle.


Vuohenjuusto-ohrapannu

vuohenjuustoa (varmaan 100g riittää?)
2 dl esikypsennettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
1 rkl öljyä
8 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
1 kasvosliemikuutio
1 tl mustapippuria
3 porkkanaa
pala (300g) juuriselleriä
1 punasipuli
ripaus chiliä

Muuten sama kokkaussysteemi, paitsi raastoin juurekset sekaan ja heitin punasipulin pikkusilppuna sekaan. Sen olisi voinut kuullottaa ohrasuurimoiden kanssa heti alkuvaiheessa, ois voinut vieläkin parantaa makua. Yrttejä ei ollut, mutta niitäkin olisi voinut lisätä. Vuohenjuuston laitoin vasta padan päälle lautaselle, lieneekö voisi antaa sulaa padan sekaankin.

1 kommentti:

  1. Kokeilin tänään tuota kasvisohrapannua. Vaihdoin vaan vuohenjuuston Violan paahdettu chili -tuorejuustoon (sulatin joukkoon) ja kasvisliemikuution kasvisfondiin. Hyvää tuli ja chili antoi mukavasti potkua :)
    Taija

    VastaaPoista