tiistai 9. elokuuta 2011

Mustaa mannaa


Siinä niitä sitten on, ei helmiä sioille, vaan ruhtinaille. Ainakin olo on kuin ruhtinaalla, kun tällaisia herkkuja saa ilmaiseksi Suomen metsistä; olenkohan koskaan maistanut mitään pahaa, mikä olisi tehty mustikoista? You just gotta lov'em. 

Pientä positiivista hämmennystä aiheuttaa se, että tällainen töölöläinen kantakaupunkilainenkin voi päästä julkisella liikenteellä kotiovelta suoraan puhtaan metsän reunalle marjastamaan. Ei ole mikään itsestäänselvyys muissa maailman pääkaupungeissa! Viime lauantaina körröttelin kuitenkin Nuuksioon entisen työkaverini kanssa katsastamaan vieläkö metsistä liikenisi mustikkapiirakan verran marjoja ämpäriin ja vielä mitä! Metsä suorastaan kiilsi mustia ja sinisiä helmiä, I was in heaven! 10 vuotta Helsingissä asuneena on hyvä huomata, että marjastaminen on edelleen yhtä aito luontokokemus kuin aikaisemminkin. Puhdas, puhdistava. 

En aio sanoa sitä trendisanaa, superjotain, mutta mustikat ovat kyllä metsän aatelia, johan otsokin sen tiesi. Mustikassa on niin paljon hyvää, että siitä väkisinkin siirtyy jotain hyvää myös syöjään - oli se sitten antioksidantteja, vitamiineja, makuelämyksiä tai muistoja. Mustikka on ihan mun lemppari! Ja lempparille on omistettava resepti jos toinenkin. 

Land of the holy blueberry and dough
Ensimmäiseksi uusi tuttavuus, uusimmasta Yhteishyvästä temmattu ja ystävillä testattu, approved!

Mustikka-rahkapiirakka

Murutaikina
7 dl vehnäjauhoja
1 ps mantelijauhetta (80g)
3 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250g sulatettua margariiniä (eipäs kun voita!)

Pohjataikina
½  ylläolevasta murutaikinasta
1 kananmuna
2 dl kuohukermaa

Täyte
1 prk maitorahkaa (500g)
2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
250g mustikoita
2 rkl perunajauhoja

Kuivat aineet kulhoon ja sekaisin, jonka jälkeen sulatettu voi sekaan. Jaa taikina kahteen osaan, tee toisesta osasta pohjataikina sekoittamalla mukaan muna ja kerma. Levitä tämä taikina leivinpaperoidulle uuninpellille. Sekoita rahka, munat ja sokeri keskenään. Levitä rahkaseos pohjatakinan päälle. Sekoita perunajauhot mustikoihin ja levitä rahkaseoksen päälle. Murustele loppu murutaiina piirakan pinnalle. Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Peitä tarvittaessa lopussa leivinpaperilla. Ohjeessa pyydettiin antaa piirakan jäähtyä kunnolla ennen annospaloiksi leikkaamista, mutta odottakoon ken pystyy... ;)


Ja sitten, äidin rakkaista reseptikokoelmista noukittu, läpi lapsuuden mustikkasatojen nautittu, pettämätön

Mamman marjapiirakka

Pohjataikina
150g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
3 dl mustikoita (tai muita marjoja, esim. puolukoita)

Vatkaa keskenään voi ja sokerit, lisää joukkoon kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Taputtele taikina piirakkapohjaan reunoja myöten. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään mustikoita lukuunottamatta. Kaada täyte piirakkapohjan päälle, ripottele lopuksi mustikat päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Syö, nauti, katoa metsien maailmaan.


1 kommentti: