perjantai 17. helmikuuta 2012

Keltainen menu

Löydettyäni Sellon mahtavan kirjaston (voiko viihtyisämpää ja monipuolisempaa olla?), mukaan on tarttunut jos jonkinmoisia kirjoja. Viime reissulta kouraan tarttui esittelypöydältä Reilun kaupan ruokaa ja elämää - kirja (toim. Katja Kangasniemi, 2009), jossa on sekä ohjeita että paljon tietoa Reilusta kaupasta - sekä aivan ihanan energisiä ja värikkäitä kuvia! Kirjan tieto-osuus on vielä totaalisesti lukematta, mutta reseptejä ehdin jo testata kaksin kappalein. Koemaistajina tällä kertaa P ja P:n äiti. Kantavana teeman oli keltainen (mutta tuliko siitä nyt sitten niin keltainen, en tiedä...), ja menu koostui alkusopasta, pääruoasta ja jälkkäristä. Ihanaa vaihtelua arkiruokien pelkkään pääruoka-ajatteluun ("äkkiä jotain sapuskaa töitten jälkeen"). Ja voin sanoa, että koko menu tuli hetkessä eli voi puuhata keskellä arkeakin.

Sitruunainen purjo-bataattisosekeitto
neljälle

1 Reilun kaupan sitruunan mehu
Reilun kaupan oliiviöljyä
1 purjo
1 bataatti
1 l kasvislientä
1 tl chilijauhetta 1 tl yrttisuolaa

Halkaise purjo, huuhdo ja suikaloi. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuullota purjoa ja bataattia öljyisellä pannulla hetki (tai suoraan kattilassa). Lisää kasvisliemi ja keitä, kunnes bataatti on kypsää. Soseuta ja mausta chilillä, suolalla ja sitruunamehulla.







Intialainen linssi-viinirypälepata
neljälle

pieni terttu Reilun kaupan viinirypäleitä puolitettuina
1 sipuli
1 omena
2 tl öljyä
2 rkl currya
1 rkl garam masalaa
mustapippuria
4 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa (mulla meni enemmän)
2 dl punaisia linssejä
suolaa

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli- ja omenakuutiot öljyssä muutama minuutti. Lisää curry ja garam masala, kypsennä hetki. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja huuhdotut linssit. Kiehauta ja vähennä sitten lämpöä. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla noin 25 minsaa. Lisää halkaistut viinirypäleet pataan viimeiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile täysjyväriisin tai kvinoasuurimoiden kera.

Meikä käytti kvinoaa, koska en ollut ennen käyttänyt. Kvinoa herätti niin paljon kysymyksiä sekä kotona että töissä, että wikipedian piti pelastaa taas aukko sivistyksessä. Tiesitkö, että kvinoa ei ole viljakasvi vaan sukua pinaatille ja punajuurelle? Se sisältää myös runsaasti rautaa ja magnesiumia.  Voittaa valkoisen riisin mennen tullen...


Enemmän tässä on ruskeansävyjä kuin keltaista.. mutta menköön.

Jälkkäristä ei ehtinyt ottaa kuvaa enkä ainesosien määrää talteen, mutta jokainen pystyy loihtimaan sekä reseptin että maun päänsä sisällä, sillä kyseessä oli uunibanaanit jätskillä. Pari halkaistua banaania, jotka sivelin hunajalla ja päälle ripottelin osaan mantelirouhetta, osaan  pekaanipähkinärouhetta ja näiden joidenkin päälle vielä kanelia. Vielä kaiken kukkuraksi hieman voisulaa pirskotellen banskuille. Uunissa jota kuinkin 250 astetta ja 10 minuuttia. Vaniljajätskiä oheen. Toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti