sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Runoista viis, anna se leivos

Jos minusta tulisi suurnainen ja saisin osakseni juhlapäivän, haluaisin sille ehdottomasti nimikkoleivoksen. Vaikka Mimmuffinssi. Suurtekojani odotellessa muistelen Runebergin vaimoa, joka promotoi mahtavalla tavalla miehensä tuotoksia. Hetkinen! Jos minusta tulisi suurnainen, sehän olisi avopuolisoni tehtävä kyhätä suursuosion saavuttava leivos. Hmm...

Anyhow, viikonloppuna taisteltiin itsekurin kanssa. Toisaalta siinä, että Runeberginleivos olisi ollut niin helppo ostaa vain kaupasta, mutta en vaan voi kun 10 eri E-koodia tuijottaa pakkauksesta takaisin. En vaan voi. Ja kun päädyin leipasemaan ensimmäistä kertaa leivoksia itse, itsekuri oli hyvin häilyvä käsite leivoksia ahmiessa.

Nettihän on ohjeita pullollaan ja nappasin sieltä yhden, jossa tortut kostutetaan (voiko näillä oikeilla termeillä enää edes puhua... !) punssilla. Tietysti Alkosta löytyi vain puolen litra puteli. Niin siis tarkemmat huomaa, että tipaton tammikuuni on ohi, ja torttuja tehdään vain ylijäämäpunssia silmällä pitäen. Sinänsä en kyllä ole koskaan punssia juonut. Alkosta sain jotain ohjeita juoda loput punssit laskiaisen yhteydessä hieman lämmitettynä ja hernekeiton kera. Kyllä ne ruotsalaiset keksii, kas kun ei sekoitettuna... mutta tortuista tuli hyviä, vain oikeanlaine muottivuoka puuttui...

Runebergintortut (ruokala.netistä)

200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
50 g mantelirouhetta
1 dl keksimuruja / Digestive 
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa

Kostutus:
1 dl vettä
1 dl punssia
2 rkl sokeria

Koristeluun:
vadelmahilloa (käytinpä tällä kertaa metsävadelmasosetta, ei kaikkein kaunein, mutta maku...)
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä tai/ja sitruunamehua

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat voi-sokeriseokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Rouhi mantelit ja murenna keksit hienoiksi muruiksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muotit tai uunivuoka ja täytä ne taikinalla. Paista torttuja 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Mittaa kostutusaineet kattilaan ja kiehauta liemi. Sivele tortut kostutusliemellä kauttaaltaan. Anna liemen hetki imeytyä ja toista kostutus tarvittaessa. Koristele tortut vadelmahillolla ja sokerivesikuorrutuksella.

Yritä parhaasi mukaan syödä kohtuudella.... ei onnistunut multa. Ensi vuonna uudella innolla yrittämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti