keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Pakkoavautuminen - kana ja luomujauhot

Viime vuoden aikana olen aika pahasti herännyt ruokateollisuuden vedätyksiin, ja tälle tielle lähdettyäni, mikään epäkohta ei varsinaisesti enää yllättä - päinvastoin, olen alkanut epäillä kaikkea. Mutta piru vie, edelleen tulee uskomattomia asioita eteen. Kyllä minä taas mieleni pahoitin... ja aion pahoittaa teidänkin.

Olipa kerran Alepa ja tyhjentyneet kauppahyllyt = rajoittunut valinnanvapaus mitä ostaa. Yritin käydä ostamassa maustamatonta kanaa. Kylmähyllyllä olikin vain enää Rainbown ja X-tran kanaa, joten vilkaisin niitä sairaspäissäni olisiko niistä mihinkään. Katsottuani pelkästään Rainbown kananrintafileitä nousi kiukku. Miten voi olla, että tuotteessa, jonka pitäisi olla sitä itseään - maustamatonta kanaa - löytyy kolme E-koodia? No voitte kuvitella että kana jäi hyllyynsä.

Minäpä kerron. Markkinatalous. Kanan E-koodeista kaksi on sulatesuoloja, joilla raaka-aineen koostumusta pidetään tasaisena ja yksi on sakeuttamisaine. Miksi kana sitten tarvitsee näitä koostumusta parantavia aineita? Koska kanaa on 85 % ja jotakuinkin loput on vettä. Eli kanaa on 430g pakkauksessa oikeasti noin 365g. Kuitenkin maksat painon mukaan, eli 430 grammasta.  E450 ja E451 ovat lisäaineita, joilla saadaan lisättyä vettä elintarvikkeisiin ihan vain tuotteen painon lisäämiseksi. Näin tehdään myös joulukinkuissa. Money money money.

Tällainen kusetus ei oikeastaan tule ihmisten tietouteen ennen kuin siitä aletaan hölistä mediassa ja ennen kuin joku lihanjalostamo tajuaa tehdä 100% kananlihasta myyntivaltin. "Ei lisättyä vettä, vain 100% kanaa". NIIN KUIN SEN PITÄISIKIN OLLA. Saan vettä ilmaiseksi keittiöhanastani.

Toinen mieltäni häiritsevä asia on Rainbown luomujauhot. Oi miksi niihin on pitänyt lisätä E 300 jauhonparannetta, mikä ilmeisesti kuitenkin on askorbiinihappoa eikä mitään arveluttavaa ainetta. Mutta miksi? En löytänyt vastausta netistä, joten ostin tavallisia jauhoja. Jauhonparanteen määritelmä on, että se lisää jauhojen väriä ja _leivottavuutta_. Haluaisin kovasti nähdä leivottavuuden määritelmän, siis mitä täh ihmettä! En kestä. Pitäkää jauhonne. Käsittääkseni vehnästä, ilman mitään paranteita, on leivottu vuosituhannet ihan syötävää leipää ja pullaa.

Se on eri asia, jos Rainbown luomuvehnä on jostain Kiinan takahikiältä ostettu ja on puoliksi havuneulasia ja jakinkakkaa, sitten sitä on ehkä syytäkin parannella. Ei auta pienen ihmisen kuin vaivautua keskustaan asti hakemaan kunnon luomujauhoja ja jospa sitä luomukanaakin jostain löytyisi... vinkkejä otetaan vastaan, en ole nähnyt edes Stokkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti